Image

”Geniul informaticii” cum este cunoscut în ţară Ionuţ Budişteanu, elev în clasa a XII-a la Grupul Şcolar Oltchim din Râmnicu Vâlcea are în acest moment lumea academică americană la picioare. “Nu se aştepta să câştige premiul cel mare după ce la la Houston s-a bucurat de aprecierea juriului. E fericit, iar noi părinţii suntem tare emoţionaţi”, a declarat Aurelia Budişteanu, mama adolescentului.

Premieră absoultă pentru România în SUA. “Maşina fără şofer”, gândită de elevul Ionuţ Alexandru Budişteanu din Râmnicu Vâlcea a obţinut premiul cel mare  “Gordon E. Moore”, denumit astfel după fondatorul companiei Intel. Premiul este în valoare de 75.000 de dolari.

Românul este  primul elev din afara Statelor Unite care câştigă premiul cel mare  în valoare de 75.000 de dolari.

Maşina autonomă gândită de Ionuţ  nu costă mai mult  de 4.000 de euro si are şanse să revoluţioneze industria auto pentru că poate fi condusă şi de un nevăzător sau de o persoană cu handicap.

Un astfel de automobil poate fi condus 100% regulamentar pe stradă chiar de oricine fără să provoace accidente. Unicitatea soluţiei propuse de mine constă în utilizarea unui radar minimalist şi a unor camere video,  montate pentru a recunoaşte din imagini, marcajele, semnele de circulaţie şi posibilele obstacole Au inventat şi americanii una însă a lor este foarte scumpă”, a declarat Ionuţ.

Ionuţ Budişteanu a lucrat la “maşina inteligentă” mai bine de un an, în laboratorul amenajat în camera sa şi a investit în ea toţi bani câştigaţi în competitiile intrenaţionale.

La competiţia din acest an desfăşurată în Houston şi Arizona, pentru originalitate şi  utilitate, la secţiunile  ingineria mediului si softwer, Ionuţ a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de unde a fluturat cu mândrie steagul României, de care nu se desparte  niciodată când merge peste graniţă. “Sunt fericit când pun steagul ţării mele pe cel mai înalt catarg”, mărturiseşte tânărul geniu.

Deplasare cu…obstacole  

Deplasare în SUA n-a fost lipsită de peripeţii. După ce abia a făcut rost 900 de euro pentru biletul de avion, Ionuţ si-a pierdut bagajele si a întârziat o zi şi jumătatea la concurs din cauza unei defectiuni tehnice a aeronavei care trebuia sa-l ducă la Houston.

Intel International Science and Engineering Fair 2013 (ISEF) este cea  mai mare competiţie preuniversitară de ştiinţă şi inginerie din SUA la care au participat peste 1600 de concurenţi din lumea întreagă. “Selecţia se face din peste un million şi jumătate de elevi din toată lumea, competiţia e dură, sunt multi tineri buni în lume care sunt susţinut de stat pentru a face cercetare”, a mărturisit Ionuţ.

Am vrut să merg cu el  să-i fiu aproape pentru că şi la ultima competiţie de la Kiev a avut probeleme, s-a rătăcit. Dar n-am avut bani si pentru deplasarea mea, abia am găsit o sponsorizare pentru el”, a povestit pentru EVZ mama lui Ionuţ, Aurelia Budişetanu.  Necazurile, nervii şi oboseala nu l-au descurajat, şi-a susţinut lucrarea în faţa lumii academice americane iar  juriul i-a acordat marele premiu.  Este la a treia participare la concurs de informatică din SUA, Intel ISEF. Anul trecut la aceeaşi competiţie a câştigat locul întâi cu un dispozitiv cu ajutorul cărora nevăzătorii pot vedea cu limba.

De-a lungul timpului Ionuţ a creat dispozitive care pot detecta dezastrele naturale, ambuteiajele din trafic, tristeţea sau bucuria, iar în viitor speră să inventeze softul  care să pornească orice calculator cu puterea minţii. De la 16 ani  este membru cu drepturi depline al “Association for Computing Machinery din SUA”,  o asociaţie care   care numără peste 20.000 de membri, în special profesori universitari.

Adolescentul este pasionat de inteligenţa artificială de la trei ani, iar la numai 18 ani  are peste 90 de premii naţionale şi internaţionale în ţări precum SUA, Mexic Eleveţia, Ucraina Taiwan, Turcia Slovacia, Azerbaijan, Georgia. Cea mai mare satisfacţie a avut-o în 2010 când geniul i-a fost recunoscut de cei mai mai renumiţi cercetători IT din lume la gala de la San Francisco când a  primit unul din cele 12 premii Turing, echivalentul Premiilor Nobel , dar în domeniul calculatoarelor.  “Am primit premiul al 12- lea, eram alături de cercetători, doctori, profesori, doctoranzi şi studenţi ai unor prestigioase universităţi din lume. Eram singurul elev şi eram tare mândru că steagul României a fluturat pe cel mai înalt catarg”,  îşi aminteşte Ionuţ.

Adolescentul este pasionat de inteligenţa artificială de la trei ani, iar la numai 18 ani deţine peste 90 de premii naţionale şi internaţionale. Munceste şi 14 ore pe zi, nu se uită la televizor, nu are telefon mobil şi niciodată nu a citit un roman de dragoste. După examenul de bacalaureat din această vară, Ionuţ va pleacă la studii în America. Visul lui este să ajungă profesor universitar pentru a contribui la schimbarea lumii.

Advertisements