Image

Paștele sau Învierea Domnului este una dintre cele mai frumoase sărbători creștine. În perioadă acestora oamenii încearcă să fie mai buni și mai plini de evlavie.

Lumânarea din noaptea de Paște (sâmbătă spre duminică) reprezintă lumina  Învierii Domnului, a biruinței luminii lui Iisus asupra întunericului iadului, a binelui aupra răului și a vieții asupra morții. Preotul aduce lumânarea aprinsă de la altar, iar creștinii se apropie și aprind lumânările. Cei mai mulți duc „lumina” în casele lor și păstrează lumânările pentru a le aprinde în zilele în care sunt supărați sau au necazuri.

Ouăle vopsite sunt€“ un simbol important al Sărbătorilor Pascale. Ouăle reprezintă simbolistic mormântul purtător de viață al lui Iisus Hristos, care s-a deschis la Învierea Sa. Culoarea roșie cu care sunt vopsite ouăle simbolizează sângele lui Iisus vărsat pe cruce pentru iertarea păcatelor și mântuirea oamenilor.

Există numeroase legende legate de vopsirea ouălor de Paști, dar cea mai cunoscută dintre ele este cea conform căreia Fecioara Maria a adus un coș cu ouă la picioarele lui Iisus, sub cruce, pentru a-i îmbuna pe soldați, iar pe acestea se scurge sângele Domnului răstignit pe cruce.

Mielul este simbolul Domnului Iisus Hristos, care s-a jerfit pentru ieratarea păcatelor noastre.

Iepurașul, ca simbol al Paștelui și mesager al cadourilor pentru copii, își are originea în Germania, unde e menționat în cărți încă din secolul al XVI-lea.

Simbol al fertilității de proveniență păgână și asociat zeiței Eastre căreia îi era dedicată luna aprilie (sau conform altor surse întreagă primăvară), a fost treptat inclus în Săptămâna Sfântă, începând din secolul al XIX-lea. Deși provenind din filiere diferite (egiptene pe de o parte și celtice pe de altă parte), ideea de bază susține iepurele ca întruchipând fertilitatea și viața nouă.

Tot în Germania au fost fabricate primele dulciuri din ciocolată și zahăr și de acolo s-a răspândit tradiția pe întregul continent și în Statele Unite (odată cu fenomenul de emigrare).

Prezența iepurașului în sărbătoarea de Paște nu are prin urmare nici o legătură cu credința în învierea Mântuitorului Iisus Hristos ci mai degrabă cu primăvară și renașterea la viață.
Alte legende asociate acestui animal se întâlnesc și în China (unde se pare că iepurele întruchipează o creatură ce trăiește pe Luna și macină orezul, simbol al vieții) sau la anumite triburi din America unde există un mit conform căruia iepurele ar fi adus oamenilor focul. Legendele budiste menționează că iepurele, neavând ce să aducă drept jertfă zeiței Indra s-ar fi gătit în focul sacru, iar că răsplată a fost așezat pe luna. Cultura mayașă asociază iepurele chiar cu inventarea scrisului.

Ce ne aduce iepurașul… În dimineața de Paște sunt așteptate cu nerăbdare cadourile iepurașului. Acestea sunt în general ascunse prin casă sau grădină. Dacă inițial era vorba de figurine de ciocolată reprezentând iepurași sau ouă de ciocolată oferite copiiilor, încet încet s-a adoptat ideea de a oferi cadouri tuturor celor dragi. Dulciurile specifice sunt nelipsite, dar nu mai constituie componenta principală sau exclusivă a cadoului.
Deși poate când erai copil iepurașul nu a venit la tine, cu siguranță de Paște vei fi iepuraș pentru cineva. Oferă mici surprize celor dragi din viață ta, pentru că în sufletul fiecăruia se află un copil.

Tradițiile de Paști nu diferă prea mult de la o țară la alta, diferența este determinată de specificul gastronomic. Pretutindeni se prepară mâncăruri tradiționale, cum ar fi pască la ruși și români, Babă Wielancona la polonezi, osterstollen în Germania. Aceste mâncăruri sunt la biserică, alături de ouă și carne și binecuvântate.

Advertisements