Image

Maia Morgenstern s-a născut la data de 1 mai 1962 la Bucureşti în zodia taurului, ceea ce i-a conferit tăria şi încăpăţânarea specifică taurilor fără de care nu ar fi reuşit. A fost măritată de două ori şi are trei copii: Tudor Aaron, Eva Leea Cabiria şi Ana Isadora, care i-au făcut viaţa mai frumoasă.

Debutul în cinematografie s-a produs în anul 1983, cu filmul Prea cald pentru luna mai, în regia Mariei Callas Dinescu. Numele său, Morgenstern, în traducere liberă înseamnă “Steaua de dimineaţă”, iar în germană e vorba de Luceafărul de dimineaţă, acesta fiind şi un alt nume dat Fecioarei Maria, Maicii Domnului, fapt care a contribuit mult la alegerea sa în rolul din “Patimile lui Hristos” – 2004 întrucât regizorul filmului, Mel Gibson, fiind un devotat romano-catolic, a luat şi acest lucru în considerare pe lângă originea ei.

Ceea ce i-a adus faimă a fost filmul Balanţa, realizat de Lucian Pintilie, cu care a venit şi notorietatea internaţională, actriţa fiind astfel declarată “Steaua de mâine”, obţinând totodată şi prestigioasa distincţie a Academiei Europene de Film – Premiul Felix. A studiat la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti între 1981 şi 1985, după care a jucat şi la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ între anii 1985 şi 1988.

Au urmat doi ani la Teatrul Evreiesc de Stat şi, din 1990, când a plecat de acolo, până în prezent, a jucat la Teatrul Naţional din Bucureşti. A jucat în numeroase filme româneşti şi străine, fiind una dintre puţinele actriţe românce care a reuşit să pătrundă în cinematografia străină.