Image

Duminica Floriilor este ziua în care creștinii celebrează intrarea Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim și este precedată de Sâmbăta lui Lazăr, zi în care Iisus Hristos l-a înviat pe Lazăr, la patru zile după ce a murit, arătându-și din nou minunile pe care le poate săvârși.
Sâmbăta lui Lazăr din ajunul sărbătorii Floriilor mai este cunoscută și ca Moșii de Florii, când se fac plăcinte de post și se dau de pomană pentru sufletele rudelor decedate.
De obicei, în seară din ajunul Floriilor se organizează un pelerinaj care pornește de la o biserică și se încheie la altă biserică, în amintirea ieșirii oamenilor în întâmpinarea Domnului, pe drumul său spre Ierusalim.
Pelerinajul se face și cu scopul de a binecuvânta localitatea și oamenii săi.
Duminica Floriilor este cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele și amintește de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, însoțit de cei 12 apostoli ai săi, unde a fost aclamat de locuitorii orașului și întâmpinat cu frunze de palmier, după unii, cu crengi de măslin sau de curmal, după alții. Tot în această zi este și sărbătoarea celor care poartă nume de flori.
De Florii se mănâncă pește. Se spune că tot ce se gătește din pește în această zi are puteri tămăduitoare. De aceea, cine mănâncă pește în Duminică Floriilor se va lecui de orice boală.
La noi, de Florii, credincioșii aduc la biserică ramuri de salcie, care sunt sfințite după săvârșirea Sfintei Liturghii, când preoții citesc rugăciuni de sfințire a salciei, purtând în mâini ramuri înmugurite și lumânări aprinse, ca simbol al biruinței vieții asupra morții, știut fiind faptul că salcia are o putere mare de regenerare.
După slujba de sfințire, fiecare credincios primește câte o crenguță de salcie pe care o duce acasă și o pune la icoane. La crenguțele vechi se renunță numai în momentul în care creștinul aduce altele noi, de la biserică, cu care să fie înlocuite.
Se crede că acum, de Florii, pomii prind putere să rodească, de aceea oamenii pun crengi de salcie pe pomi fructiferi să le dea un imbold pentru rod bogat. În ziua de Florii și stupii se înfășoară cu ramuri de salcie sfințite pentru ca și albinele să primească binecuvântare de la Dumnezeu.
În unele zone, mâțișorii sunt aruncați în curte când începe să plouă cu gheață, dar principala menire a ramurilor de salcie sfințite este să apere casa și pe locuitorii ei de duhurile rele.
În trecut, ramura de salcie sfințită era utilizată și în scopuri terapeutice. Oamenii înghițeau mâțisori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriți de diferite boli, iar bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu mai aibă dureri de șale. În alte zone, există și obiceiul ca părinții să-și lovească copiii cu nuielușă de salcie, când veneau de la biserică, crezând că așa vor crește sănătoși și înțelepți.
De Florii se obișnuiește să se facă de ursită pentru ca, prin diferite metode, fețele să afle dacă se vor căsători în anul în curs. Tot acum se scoate zestrea din casă la aerisit, dar și restul hainelor.
Se spune că cine se spală pe cap în ziua de Florii riscă să albească foarte repede precum pomii care stau să dea în floare.
Oamenii sunt foarte atenți la cum este vremea de Florii, deoarece se crede că așa cum va fi în această zi, așa va fi și în ziua de Paște.

Sursa: ziare.com

Advertisements