Image

Pentru că tot am fost acum câteva zile să vizităm Muzeul de Istorie din „Casa Sfatului”, Brașov, ieri ne-am hotărât să mergem și la Bastionul Țesătorilor, aflat Sub Tâmpa, intrarea făcându-se de pe strada Castelului, pe lângă Complexul Sportiv Olimpia. Este unul dintre cele mai frumoase bastioane păstrate din Brașov.

Construit în două etape, între anii 1421-1436 şi 1570-1573, încredinţat pentru întreţinere şi apărare breslei ţesătorilor de in, de unde şi numele bastionului, va fi adaptat luptei cu arme de foc. În prima etapă s-au construit primele două nivele de galerii de luptă. La primul nivel se remarcă gurile mari de tragere, în faţa cărora erau amplasate archebuze şi bombarde.

În a doua etapă se mai construiesc încă două nivele de galerii şi cele două turnuri de observaţie destinate corpului de gardă. Din ele se supravegheau drumurile de acces în cetate. Pe turnul de observaţie din nord-estul construcţiei se pot citi şi astăzi două date: anul 1573, cel al definitivării fortificaţiei şi anul 1750, care marchează data reconstrucţiei sale, după prăbuşirea din anul 1710.

Zidurile, cu o grosime de 4,30 m la bază, închid un plan hexagonal cu o suprafaţă de 1616 mp. Intrarea în incintă se făcea din suişul străzii Castelului, astăzi strada George Coşbuc nr. 9, prin poarta întărită cu turn şi un gang lung de aproare 5 m.

După restaurarea din anul 1910, Bastionul Ţesătorilor îşi schimbă destinaţia, devenind muzeu.
Începând din anul 2002 curtea interioară, care se bucură de o acustică deosebită, datorată în mare măsură galeriilor din lemn de răşinoase existente pe zidul de incintă a devenit scenă în aer liber pentru spectacole de operă, premieră în peisajul cultural braşovean.

Expoziţia cuprinde două săli cu materiale documentare şi piese, în expunere liberă şi în vitrine. Prima sală oferă date documentare şi materiale tridimensionale provenite din săpături arheologice sistematice, privind sistemul de fortificaţii la Ţării Bârsei înaintea secolului al XIV-lea. În vitrine sunt expuse arme albe, cămăşi de zale, fragmente de armură specifice începutului evului mediu. Piesa cea mai valoroasă este paloşul de două mâini, descoperit în Cetatea Brasovia, datând din secolul al XIII-lea.

În cea de-a doua sală, alături de arme, în vitrine au fost expuse imagini ale cetăţii Braşovului, după gravuri vechi, şi ale fortificaţiilor de pe ziduri care încă se mai păstrează, în încercarea de a ilustra legătura existentă între sistemul de construcţie a cetăţilor şi armamentul epocii. În centrul sălii se află expusă macheta cetăţii Braşovului. Aceasta a fost realizată de profesorul de desen Friederich Hermann, după o stampă de secol XVII. Cetatea Braşovului în miniatură este realizată la scara 1:200, în gips policromat pe suportde lemn. Este remarcabil simţul proporţiilor şi amănuntele respectate în realizarea fiecărei construcţii în parte.

Macheta Scheiului este realizată la o distanţă de 57 de ani de cea a cetăţii, în anul 1961, după o reprezentare din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. (Sursa: istoriebv.ro)

Taxa de intrare este mai mult decât decentă:

  •  7 lei pentru adulți
  • 1,50 lei pentru preșcolari, elevi și studenți
  • 4 lei pentru pensionari
  • gratuit pentru persoanele cu dizabilități.

Programul de vizitare este de marți până duminică de la 10:00 la 18:00, ultimul vizitator putând intra la ora 17:30.

Image

De asemenea, bastionul are și un ghid foarte bine pregătit care vă va aduce la cunoștință informații foarte interesante și mai puțin cunoascute despre istoria orașului Brașov și vă va răspunde la toate întrebările. Ceea ce ni s-a părut foarte interesant și se poate vedea și în pozele cu macheta Brașovului a fost faptul că pe fiecare strada curgea câte un pârâu chiar pe mijlocul acestora. Cursul pârâului de pe strada Porții a fost deviat în anul 1900 (cu aproximație) deoarece aducea cu el mirosuri foarte urâte. Acesta a fost dus pe După Ziduri, unindu-se cu pârâul Graft (Spurcata).

Aici aveți și o galerie foto cu imagini din interiorul bastionului:

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements