Image

Salonul de Invenţii de la Geneva și-a închis porţile, iar membrii echipei din România se întorc victorioşi acasă. Sistemul care scanează avioane, invenţia românească ce le poartă semnătura, a primit cel mai mare premiu, pentru a doua oară consecutiv. Cercetătorii au primit zeci de mii de aprecieri de la specialişti din toată lumea, mai puţin din partea statului român.

Roboscan 2M Aeria este sistemul la care specialiştii români au lucrat mai bine de patru ani. Aparatul nu doar că detectează orice defecte ale aeronavelor, dar vede şi posibilele produse transportate ilegal. Senzorii depistează orice obiect mai mare de jumătate de milimetru.

Instrumentul este instalat pe un camion dotat cu un braţ mobil, iar scanarea automată durează câteva minute. Invenţia românească, prezentată ca un prototip funcţional, a stârnit un val uriaş de interes în rândul membrilor juriului de la Geneva, dar şi în rândul vizitatorilor şi al celorlalţi expozanţi străini.

Prezentarea Roboscan Aeria:

„Rămân uimiţi de complexitatea invenţiei, dar încă şi mai uimiţi de faptul că invenţia vine cumva dintr-o ţară fără tradiţie în domeniu, România. Am avut suficiente contacte şi dialoguri pe teme comerciale din Argentina, Brazilia, Statele Unite, Franţa, Elveţia, Germania”, a declarat Mircea Tudor, coordonatorul echipei de cercetare, la Digi24.

Dacă peste hotare cercetătorii români par nişte eroi, pentru autorităţile din România, distincţia de aur primită la Geneva a trecut neobservată până acum.

„Deschidem un subiect foarte dureros. Eu nu-mi permit să dau sfaturi nici Guvernului, nici Administraţiei Prezidenţiale. Noi suntem entitate românească şi ne mândrim cu asta. La zece metri înălţime deasupra tuturor drapelelor ţărilor participante flutură tricolorul”, a mai spus coordonatorul echipei de cercetare.

Firma românească a câştigat pentru a doua oară consecutiv marele premiu la Salonul de Invenţii de la Geneva. Anul acesta, la expoziţie au participat 725 de inventatori din 45 de ţări.

Alte invenții românești premiate anul acesta la Geneva sunt:

Bancomatul cu sistem antifurt de date

„Sistemul preia cardul folosind unitatea electro-mecanică, îl rotește și îl introduce în ATM”, susține inventatorul. Astfel sunt protejate cardurile de furtul datelor cu dispozitive de skimming.

„Ideea ne-a fost propusă de, să-i spunem, un infractor, pentru că astăzi este, din păcate, în penitenciar. A venit la noi să ne propună dezvoltarea unui sistem de protecție a bancomatelor, el știind bine cum se fac skimmerele”, explică Mircea Tudor.

Skimmerele se mulează perfect pe bancomate, astfel încât nici nu bănuiți că va sunt copiate datele de pe card. Este imposibil să lipești un skimmer de noul dispozitiv, pentru că acesta este în mișcare.

Deoarece omul care a avut ideea este astăzi în penitenciar, șefii firmei care se bucură de brevet susțin că vor face pentru el o cerere de grațiere. După ce a fost premiat la Geneva, multe bănci din Elveția s-au dovedit interesate de bancomatul cu sistem antifurt de date.

Scaunul de mașină ajustabil în funcție de lățime

O altă invenție apreciată, de această dată în Arabia Saudită, este scaunul auto ajustabil pe lățime. Inventatorul susține că, la nivel mondial, 40% dintre soferi au probleme la condus tocmai pentru că nu stau confortabil.

Minihidrocentrala portabilă

În schimb, Mihai Tatu a inventat o izolație de seră care se montează în pământ reținând căldura, dar și o minihodrocentrală portabilă, prima de acest fel din lume.

„Este ușoară, are numai 75 de kilograme. Plutește pe apă curgătoare ancorată de maluri și produce energie electrică”, precizează autorul inventiei.

Pentru turbina hidroelectrică portabilă, dar și pentru seră, Mihai Tatu a primit două medalii de aur și două premii speciale.

În total, la Geneva au participat 40 de invenții românești, bilantul reușitei fiind de 27 de medalii de aur, 12 de argint, dar și premiul cel mare pentru scanner-ul de avioane.

Advertisements