Pelicani_din_Delta_Dunarii

Deși mulți turiști aleg să viziteze Delta Dunării în timpul verii pentru a avea parte de vreme bună, delta dobrogeană este cu adevărat spectaculoasă în lunile de primăvară, în special în aprilie și în mai. Alexandru Doroșencu, ornitolog în cadrul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare „Delta Dunării” Tulcea a explicat pentru care sunt schimbările prin care trece Delta Dunării în această perioadă.

Aveți aici o galerie foto cu câteva imagini și momente surprinse în Delta Dunării:

This slideshow requires JavaScript.

„Primăvara este spectaculoasă Delta Dunării pentru iubitorii de păsări. Nu e doar un sezon al reînceperii vieții, al verdelui crud”, spune el.

Primăvara are loc migrația, iar Delta se umple de păsări care se întorc din Africa sau din bazinul Mării Mediterane (berzele vin din Africa subsahariană, stârcii – din bazinul Mediteranei, pelicanii – din Etiopia și Valea Nilului, vântureii de seară – din Africa de Sud și Madagascar). „Sunt trasee fantastice”, spune ornitologul.

Toate aceste stoluri pot fi văzute de turiștii care sosesc acum în Delta Dunării: „Este un nod și toate traseele se întretaie aici. E un adevărat El Dorado pentru căutătorii de păsări, pentru bird-watcheri”.

„Cel mai spectaculos sezon pentru păsările-simbol”

Apoi începe cuibăritul: „Primăvara este sezonul de împerechere și de cuibărire pentru majoritatea speciilor de păsări. Și este poate cel mai spectaculos sezon pentru păsările-simbol ale Deltei Dunării: pelicanii, stârcii, cormoranii”.

În Delta Dunării cuibăresc toate speciile de stârci din Europa. De asemenea, aici cuibărește 95% din populația de pelicani comuni. Restul (sub 5%) cuibărește în Grecia, Turcia și Rusia: „Pentru toate aceste specii Delta este principalul loc de cuibărire”, arată Doroșencu.

Pentru marea majoritate a păsărilor, sezonul de cuibărire începe în aprilie (doar pentru câteva specii începe mai devreme, ca de exemplu pentru vulturii codalbi – ianuarie/februarie sau pentru cormoranii mari – martie).

„Din iunie păsările nu mai cântă. Nu mai sunt triluri”

Tot acum încep dansurile nupțiale ale păsărilor și cântecele de împerechere. „Primăvara cântă privighetorile, pițigoii. Zona se umple de păsări, de triluri, de zgomotele caracteristice Deltei. Deja din iunie păsările cântătoare nu mai cântă, s-a terminat sezonul de reproducere, nu mai au de ce să cânte. În restul anului sunt doar emisii sonore gen semnal, mai puțin spectaculoase. Nu mai sunt triluri”, explică Doroșencu.

Mai mult, în această perioadă păsările au cel mai frumos penaj, scopul acestuia fiind de a-și atrage parteneri pentru împerechere: „În aprilie-iunie se pot observa păsările în adevărata lor splendoare”.

Corcodelul mare are unul dintre cele mai frumoase dansuri nupțiale, explică ornitologul: „Masculii au o cursă pe apă pe vârful picioarelor. Aleargă pe apă, cu vârfurile întinse, vreo 30 de metri, apoi se opresc. Stau față în față cu alți masculi și au un dans simetric al capului. E o competiție între masculi din punct de vedere estetic și al abilității de a executa acest ritual”.

Egretelor le apar pe spate niște pene lungi, filiforme, de culoare alb-argintie: „Arată ca o aură personală a păsării. Apar doar în această perioadă a anului”. Potrivit specialistului, și stârcii de noapte sau stârcii galbeni dezvoltă un penaj impresionant în timpul cuibăritului.

Până acum, în Delta Dunării au fost semnalate 342 de specii de păsări. Într-o excursie de o săptămână-două în timpul primăverii se pot vedea 200-210 specii de păsări, spune ornitologul. Cel mai ușor se observă speciile mari și cele comune (pelicanii comuni, pelicanii creți, stârcii).

„Delta nu mai are maluri: e o lume a apelor”

Mai există un secret care explică de ce Delta Dunării este atât de frumoasă în lunile aprilie-mai, adaugă Doroșencu: „Primăvara sunt apele mari, Delta se inundă, Dunărea ajunge la 16.000 de metri cubi pe secundă. Delta Dunării nu mai are maluri, sunt mici insule cu sate, în rest totul e apă, e o lume a apelor și poți să intri peste tot. Accesul este foarte bun”. Prin urmare, turiștii care vor să se plimbe în barcă pe canale nu sunt limitați de nivelul apei.

În schimb, vara și toamna multe locuri sunt inaccesibile pentru bărci din cauza nivelului scăzut al apei, iar unele zone seacă.

Primăvara nu sunt țânțari

Un alt argument în favoarea unei vizite în Deltă în timpul primăverii este că acum nu există țânțari. În luna martie sunt câteva zile cu țânțari (este vorba despre cei care s-au trezit după ce au hibernat în stare adultă în stuf și în vegetația uscată), însă aceștia mor rapid. A doua generație de țânțari apare abia la sfârșitul lunii mai, explică specialistul institutului tulcean.

Primăvara, Delta se umple de specii de plante spectaculoase. În lunile aprilie – mai apar ghioceii de baltă. Ei sunt mult mai înalți decât cei de pădure și au câte trei – patru flori pe o tijă. „Seamănă cu lăcrămioarele, doar că sunt mai mari. Este o specie relativ rară”, spune Doroșencu.

În aceleași luni, în Pădurea Letea și Pădurea Caraorman apar lăcrămioarele. Din aprilie răsare stuful nou verde, iar la sfârșitul lunii aprilie apar din apă frunzele de nuferi. În luna mai își fac apariția și stânjeneii de baltă.

„Vara e multă agitație. Primăvara e mai multă liniște”

Primăvara nu se pescuiește în Deltă pentru a le permite peștilor să se reproducă. Începând din aprilie (8 aprilie în acest an), s-a interzis pescuitul în Delta Dunării pentru toate speciile de pești, inclusiv pentru localnici, care nu au voie să pescuiască nici cu undița, nici cu scule tradiționale, explică Doroșencu. Prohibiția durează până pe 6 iunie.

În schimb, este deschis sezonul pentru pescuitul sportiv la știucă (pescarii trebuie să le dea drumul peștilor odată ce i-au prins).

Turiștii care nu sunt interesați de pescuit au un motiv în plus să vină în Deltă în timpul primăverii: „Delta nu e atât de aglomerată și e mai multă liniște”, spune specialistul tulcean.

Cei mai mulți turiști vin în iulie-august, iar Delta este plină de  ambarcațiuni de mare viteză: „Iubitorii de natură sunt mai stingheri atunci. E destul de multă agitație, mai ales în apropierea localităților și pe canalele principale. Între 10 dimineața și 5 seara e trafic maxim. După 10 turiștii încep excursiile și se întorc seara”.

Poate că singurul dezavantaj al primăverii este vremea schimbătoare. „Sunt zile mai ploioase, mai reci. Aici bate vântul destul de tare. Când e rece, temperaturile se resimt mult mai jos”. Totuși, Delta „e frumoasă și pe ploaie și când e rece”, mai spune Doroșencu.

Sursa: Yahoo! News