Image

1680: Apare, la Iași, Psaltirea de-nțăles a sfântului împărat proroc David, cu text slavo-român, tradusă de Dosoftei, mitropolitul Moldovei (cunoscută sub denumirea de Psaltirea slavo-română).

1834: Se reprezintă, la Iași, Cantata pastorală sau serbarea păstorilor moldoveni, primul spectacol muzical în limba română.

1858: S-a născut Barbu Ștefănescu Delavrancea, scriitor, orator, avocat și politician român, membru al Academiei Române (d. 1918)

1877: Trupele țariste trec frontiera României, îndreptându-se spre frontul din Balcani.

1880: Ia ființă prima direcție a Căilor Ferate Române.

1905: Principele G.V. Bibescu întreprinde, împreună cu soția sa Martha, Emanuel Bibescu, inginerul Dimitrie Leonida, soții Ferekyde și Claude Anet, o mare expediție cu automobilul în Persia, traversând Rusia, Crimeea și Caucazul

1919: A fost creată Organizația Internațională a Muncii, cu sediul la Geneva. România este membru fondator.

1924: S-a născut Gheorghe Viziru, personalitate marcantă a tenisului românesc (d. 2003)

1932: Este prezentat în România filmul Visul lui Tănase, o coproducție româno-germană. Acest film-scheci de N. Kirițescu a fost realizat la Berlin, iar rolul principal l-a avut Constantin Tănase.

1944: A murit Ion Minulescu, poet, prozator și dramaturg român (n. 1881)

1949: Are loc premiera piesei Haiducii, de Victor Eftimiu

1954: S-a născut Teo Peter, basistul trupei „Compact” (d. 2004) (foto)

1968: România stabilește relații diplomatice cu Republica Volta Superioară

1969: Are loc, la Teatrul Mic din București, premiera piesei Iona, de Marin Sorescu

1990: Înființarea Centrului European de Cultură din București

1992: S-a înființat Eximbank, bancă specializată în susținerea comerțului exterior al României prin istrumente financiar-bancare și de asigurări specifice, atât în nume și cont propriu, cât și în numele statului

1992: În cadrul reuniunii Delegației Permanente a PNL, președintele partidului, Radu Câmpeanu, anunță retragerea acestei formațiuni politice din Convenția Democrată din România.

2000: Guvernul României solicită Agenției Standard and Poor’s să precizeze care sunt sursele de documentare în baza cărora a fost elaborată evaluarea României.

Advertisements