Image

Cunoscută drept principala atracţie din Țara Făgăraşului, Cetatea Făgăraş trebuie vizitată neapărat. Construită între secolele XIV-XVIII, rolul inițial al cetăţii a fost acela de a fi o puternică fortăreaţă, transformată ulterior într-o închisoare de temut. Tratamentele de care aveau parte deţinuţii închişi aici erau printre cele mai violente, o violență dusă la extrem. Chiar şi astăzi dacă vizitaţi cetatea, pe pereţii celulelor puteţi observa mesajele zgâriate de aceştia pe pereţi.

Istoricul Cetații Făgăraș

Legenda spune că cetatea este locul din care Negru Vodă a plecat să întemeieze Valahia, ţară la sud de Carpaţii Meridionali.

Cetatea Făgăraşului se laudă ca fiind unul dintre cele mai bine întreţinute monumente din România şi chiar din Europa. Construcţia complexului feudal a început în secolul XI; a fost iniţial construită din lemn şi de jur împrejurul acesteia se afla un imens șanț săpat în pământ. Singura dovadă a vestigiilor cetăţii, punct militar din zona Făgăraşului, este mistuită în mijlocul secolului al XIII-lea, în urma unui incendiu de proporţii, după cum arată unele săpături arheologice. În secolul XV cetatea este atestată ca fiind un punct de apărare militar.

În anii 1528-1541, Ştefan Mailat, stăpânul feudului Făgăraş, după care voievod al Transilvaniei, a transformat cetatea militară în castel feudal fortificat, castel imposibil de atacat. În acelaşi timp, acesta construieşte o anexă şi transformă turnul estic în turn al porții, parte din cetatea exterioară. În partea dreaptă a porții, pe zidul estic se găsesc steme ale nobililor – veritabile sculpturi în piatră – stemele aparţin lui Ştefan Mailat şi doamnei sale.

Ultima parte a secolului XVI şi prima parte a secolului XVII, constituie perioada în care fortăreaţa Făgăraşului ajunge la dimensiunile şi caracteristicile din prezent. Gabriei Bethlen a pus amprenta asupra cetăţii cu ajutorul arhitecţilor italieni care au lăsat motivele specifice perioadei Renaşterii în motive florale, blazoane, stucături, loggii deschise cu arcuri. În acelaşi timp, în colţurile cetăţii se înalță patru bastioane, dintre care trei au „urechi” şi unul ia forma unei „pene” – rezultă astfel o cazemată în stil italian.

Un alt domn în timpul căruia cetatea a luat amploare este Gheorghe Rackoczi I. Acum zidurile exterioare au fost dublate în interior, pe latura de nord şi de sud. Spaţiile create între noile şi vechile ziduri au fost umplute cu pământ, fapt care întăreşte cetatea şi îi dă acesteia spre exterior o grosime de 8 m. Tot acum se construieşte clădirea de gardă din partea de est, iar șanțul care apară cetatea devine un lac deoarece acesta este lărgit şi umplut cu apă din Olt. Forţa şi rezistenţa în timp a cetăţii reiese încă din anul 1541 când cetatea a fost atacată de 50.000 soldaţi şi cu toate astea ea rămâne în picioare, aceştia netrecând de zidurile ei.

Acum, Cetatea Făgăraşului – centru politic şi administrativ al Făgăraşului – devine impunător ansamblu medieval. Cetatea urmează să sufere modificări şi îmbunătăţiri în secolul al XVII-ea şi duce la transformarea sa într-o fastuoasă, impunătoare şi primitoare reşedinţă demnă de un principe.

Nefericirea face ca din secolul XVIII aceasta să intre sub stăpânirea Austriei şi devine astfel adăpost al garnizoanelor, şi aceasta este adaptată strict din punct de vedere militar şi își pierde din eleganța şi caracterul princiar obţinut în timp.

Între anii 1948 şi 1960 Cetatea Făgăraşului este transformată în închisoare pentru deţinuţii politici; regimul comunist face ca Făgăraşul să fie înscris în şirul închisorilor gulagului românesc.

Cetatea Făgăraşului este împărţita în 5 nivele, bine delimitate, astfel:

Nivelul I:

  1. Turnul Temniţă: Casa Mare, Casa, Bucătăria căpitanului, Casa oțetorilor şi temniţele, 3 la număr: Temniţa de gradul 1, Temniţa de gradul 2, Temniţa de gradul 3.
  2. Turnul Thomori: Casa pivnicerului, Pivniţa, Pivniţa lungă.
  3. Turnul Roşu: Pivniţa căpitanilor, Pivniţa, Casa oţetului.
  4. Turnul Negru: Depozit, Casa valeţilor, Bucătărie, Casa provizorului, Casa vameşului. Între Turnul Negru şi Turnul Temniţă există un alt turn:
  5. Turnul Pestriţ care avea la interior Casa Economului.

La interiorul nivelului 1 se află Fântâna şi Spânzurătoarea.

Nivelul II:

1. Casa turnului: Casa de jos, Bucătăria căpitanului, Casa vicecăpitanului, Casa vicecăpitănesei, Casa căpitanului, Vestibul.

2. Casa fetelor: Casele lui Mailat, Sufrageria căpitanului, Casa prefecţilor, Casa slanilor, Casa popilor, Vestibul.

3. Sala bathori: Vestibul, Sala dietei capelă.

4. Depozit de sus: Sala bathori, Sala de mese a doamnei, Casa cameristelor, Casa între Depozitul de sus şi Casa turnului se află Casa Principesei.

Nivelul III:

1. Casa de sus din turnul temniţa: Vestibulul şi Sala Nouă.

2. Casa de sus din Turnul Thomori: Vestibul, Casa drabanților, Sala mare Bathori, Sala de mese.

3. Dormitorul principelui: Casa de audienţe şi Casa din turn.

4. Casa doamnei: Casa mare, Sală lungă de mese şi Casele de după sală lungă.

 Între Casa doamnei şi Casa de sus din turnul temniţă se află Casa din turn.

Ultimele 3 nivele sunt folosite pe post de casa de vară.

Printre comorile ascunse ale Cetăţii Făgăraş se numărară: Fecioara de fier – un veritabil instrument de tortură în braţele căruia îşi găseau sfârşitul condamnaţii la moarte sub pretextul unei ultime rugăciuni înainte de a-şi găsi sfârşitul; Sicriele din Sala Dietei – au fost descoperite împreună cu resturile umane ale unor bărbaţi în timpul unor lucrări de restaurare şi se bănuieşte că ar fi ale unor preoţi sau ale trădătorilor îngropaţi în perete pentru ca nimeni niciodată să nu găsească locul în care au sfârşit; Ieşirea Secretă din cetate – pe partea de sud a cetăţii, la nivelul apei există urmele unei încăperi care dă la lac. Pe lac era o barcă care folosea drept cale de ieşire din cetate în timpul războaielor; Tunelul Secret – legendele susţin că din fântâna aflată la nivelul 1 al cetăţii pleacă un tunel secret pe sub albia râului Olt, tunel ce duce către Dealul Galatului sau către centrul vechi al târgului Făgăraş; Temniţele – urmele temniţelor medievale se pot vedea şi astăzi de către vizitatori, aşezate lângă sala de tortură fapt care le face neînchipuit de înspăimântătoare.

Informații utile pentru cei ce vor să viziteze Cetatea Făgăraș

Cetatea Făgăraşului este aşezată în Țara Oltului, o fâşie de pământ între albia râului Olt şi Carpaţii Meridionali, mai exact în Țara Făgăraşului. Castelul Cetăţii Făgăraşului găzduieşte Muzeul Țării Făgăraşului, o cramă şi biblioteca. Turiştii care vizitează cetatea au ocazia să ajungă acolo în toiul unei nunţi deoarece cetatea are dreptul de a găzdui cununii civile.

Adresa: Piaţa Mihai Viteazul nr. 1, localitatea Făgăraş, Braşov, Transilvania

Telefon: 0268 211 862

Image

Sursa: turistderomania.ro

Advertisements