Image

1599: Cardinalul Andrei Bathory a devenit principe al Transilvaniei

1815: S-a născut Costache Caragiale, dramaturg și actor român, primul director al Teatrului Național din Craiova, unchiul lui I.L. Caragiale (d. 1877)

1821: În momentul începerii mișcării Eteriei, domnul Moldovei, Mihai Suțu, a anunțat hotărîrea sa de a se retrage temporar din Moldova, lăsând o căimăcămie care să se ocupe de treburile curente și mai ales să asigure Poarta Otomană de supunerea Moldovei.

1830: Conform Tratatului de pace ruso-turc de la Adrianopol, au început lucrările Comisiei pentru delimitarea granițelor dunărene dintre Principatele române și Imperiul otoman. Fostele raiale Brăila, Giurgiu, Turnu, împreună cu 30 de insule din Dunăre au fost efectiv reanexate Țării Românești. Lacul Brateș a revenit Moldovei.

1881: La Teatrul Național din București, are loc premiera piesei Sânziana și Pepelea, feerie națională de Vasile Alecsandri

1908: S-a născut Virgil Carianopol, poet român (d. 1984)

1926: S-a înființat, la București, Institutul de Studii Bizantine

1940: Comisarul poporului la Externe, Viaceslav Molotov, a ținut în Sovietul Suprem al URSS un discurs asupra raporturilor cu România. Afirmând că URSS nu are cu România un pact de neagresiune (ceea ce era cu totul neadevărat, întrucît tratatele de la Londra nu fuseseră denunțate), spunea că aceasta se explică prin existența unei chestiuni litigioase, aceea a Basarabiei, a cărei anexare de către România nu a fost niciodată recunoscută de URSS.

1945: Ministrul de Justiție, Lucrețiu Pătrășcanu, a semnat decretul-lege pentru purificarea administrației publice, promulgat de rege în aceeași zi.

1961: S-a născut Florin Segărceanu, jucător și antrenor român de tenis

1962: S-a născut Dan Bittman, cântăreț român (Holograf)

1964: România și Argentina ridică legațiile la nivel de ambasadă.

1974: S-a născut Iulian Filipescu, fotbalist român

2004: Șapte țări din Europa de Est, printre care și România, devin membre oficiale ale NATO.

2005: Trei ziariști români au fost răpiți în Irak: reporterul Marie Jeanne Ion și cameramanul Sorin Dumitru Mișcoci, de la Prima TV, și reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul „România Liberă”. (foto)

2005: Echipa feminină de tenis de masă a României a câștigat pentru a treia oară titlul european.

Advertisements