Image

Ingrediente:

  • frunze de varză acră sau de varză proaspătă, opărite cu o zi înainte. De asemenea, se pot folosi frunze de viță sau de gulii
  • 250 g orez
  • 250 g pasat sau mălai măcinat mai mare
  • 2 cepe tocate
  • 2 morcovi dați prin răzătoare
  • 250 g ciuperci
  • 100 ml ulei
  • 100 g faină
  • sare
  • piper
  • cimbru

Mod de preparare

Pentru umplutură se călește ceapa în ulei și se adaugă o roșie tăiată mărunt (sau o linguriță de paste de tomate), orezul, pasat, ciupercile date prin mașina de tocat cu ochiuri mari, morcovii și condimente. Compoziția se lasă la rece cel puțin 10 minute, apoi va fi folosită pentru a umple frunzele. Gospodinele din Maramureș obișnuiesc să pregătească sarmalele la cuptor, în oală de lut. Pe fundul vasului de pune un strat gros de varză și o crenguță de cimbru. Sarmalele se așază în straturi, fără să fie presate. Deasupra se pune, de asemenea, un strat de varză. Peste acest ultim strat se toarnă ulei. Interesant este că oala nu se acoperă cu un capac clasic, ci cu un aluat.

Aluatul se face din 100 g făină, apă, sare și piper. Se obține o foaie groasă, de un deget, care se pune peste oală ca un capac. Aluatul se lipește bine de gâtul oalei; acesta nu va permite pierderea aburilor, iar sarmalele vor fi mai fragede, mai suculente. Oala stă la cuptor circa 40 de minute, la foc potrivit. Când se stinge focul, se mai lasă oala în cuptor aproximativ o oră.

Poftă bună!