Image

Aluatul pentru mucenicii moldoveneşti trebuie să fie de post, dar se poate face şi cu ouă şi lapte pentru cine doreşte. Dintr-un aluat nu foarte moale, dar elastic se fac beţişoare subţiri, cu diametrul de aproximativ de doi centimetri care se răsucesc în forma cifrei opt (cam de 10-12 cm înălţime). Mucenicii pot fi şi împletiţi. Adică, două fâşii subţiri groase de un centimetru se împletesc şi se răsucesc apoi în forma cifrei opt.

Cum se fac mucenicii. Cea mai bună reţetă life

Ingrediente

Pentru aluat:

500 g făină obişnuită de pâine

un plic de drojdie uscată sau jumătate de cub de drojdie proaspătă

o linguriţă de sare

o lingură de zahăr

250-300 ml de apă călduţă

3-4 linguri de ulei

Pentru sirop:

5 linguri de zahăr

200 ml apă

opţional rom sau zeamă de lămâie

Pentru glazură:

100 g nuci prăjite în cuptor şi câteva linguri de miere de albine

Mod de preparare

Se pun într-un castron făina cernută, sarea, drojdia uscată (drojdia proaspătă trebuie sfărâmată în prealabil, amestecată cu o linguriţă de zahăr şi o lingură de apă călduţă şi lăsată la crescut), zahărul şi turnând încet apă călduţă se frământă un aluat potrivit de moale.

Când coca a început să facă băşici se pune uleiul, câte o lingură, şi se frământă până se desprinde de pe mâini.

Aluatul se lasă la crescut la căldură, într-un vas încăpător, uns în prealabil cu puţin ulei, şi acoperit cu folie alimentară, până când îşi dublează volumul.

După ce a crescut, din aluat se fac aproximativ opt-zece bile egale, din care – cu făină sau puţin ulei, dacă aluatul pare mai tare – se fac beţişoarele care rulează cu podul palmei mâinilor până ajung la grosimea potrivită.

Se coc 45-50 minute într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, unsă cu puţin ulei.

După ce s-au răcit, trebuie însiropaţi.

Siropul se face din zahăr şi apă, cam 5 linguri de zahăr la 200 ml apă, îngroşat prin fierbere. Cine doreşte îi poate pune puţin rom sau o lingură de zeamă de lămâie, după gust.

În final, mucenicii se ung cu miere de albine, folosind o pensulă alimentară.

Peste mierea lipicioasă se pune miez de nucă. Pentru 10 mucenici sunt necesare 100-150 grame de nuci.

Este preferabil ca miezul de nucă să fi fost rumenit puţin în cuptor, într-o tavă şi apoi zdrobit cu sucitorul pe un fund de lemn.

Cine nu ţine post poate face aluatul cu lapte călduţ în loc de apă călduţă (200 ml) şi două ouă.

Poftă bună!