Ingrediente

Blat: 5 ouă, 30 ml apă rece, 120 gr zahăr, 150 gr făină, 1/2 praf de copt, un praf de sare.

 Glazură: 200 gr margarină, 30 gr cacao, 200 gr zahăr,1 linguriță esență de rom.

Decor: alune coapte , frișcă vanilată, ciocolată rasă.

Mod de preparare

Albușurile se bat spumă cu zahăr și apă rece, separat într-un bol mixăm gălbenușurile cu sare.
Când albușurile sunt spumate bine se amestecă ușor cu gălbenușurile mixate.
Se adaugă treptat făină amestecată cu praful de copt și amestecăm ușor până la încorporare.
Compoziția obținută se pune într-o  tavă dimensiunea 25A—30,  tapetată cu hârtie de copt și se introduce în cuptorul încălzit la 180 C.
Se lasă la copt pentru cca 20 min, până la proba prin apăsare să își revină la forma inițială.
Pregătim glazura: într-un vas punem zahărul, margarina și cacao, se amestecă bine și se pune la foc mic.
Se amestecă până începe să fiarbă, se lasă la fiert cca 3 minute până obținem o compoziție de consistența unui sirop vâscos. Se lasă să se răcescă,  apoi adăugăm esența de rom și amestecăm.
Blatul se porționează în 20 bucăți, cu ajutorul unei furculițe se trec prin glazură, apoi prin alune coapte și mărunțite.
Se pun pe chese și se lasă la rece cca 1 oră apoi adăugăm câte o avelina de frișcă și decorăm cu ciocolată rasă.

Poftă Bună!