Image

Seara trecută s-a stins flacăra Festivalului Olimpic al Tineretului European 2013 care sigur va rămâne în istorie. Dacă nu în istoria europeană, sigur în istoria României! A fost prima competiție de această anvergură organizată la noi în țară, iar părerea noastră este că a fost destul de reușită și ne-am ridicat la nivelul așteptărilor membrilor Comitetului Olimpic European. Încet, încet, România intră pe harta sportului european, să nu spunem chiar mondial, mai ales că în primăvara trecută a fost organizată la București și finala Europa League în care s-au întâlnit două formații din Spania.

Am reușit și noi să fim prezenți la câteva competiții și am rămas plăcut impresionați de ceea ce am văzut: hochei, sărituri cu schiurile și slalom. Totul a fost bine pus la punct și nu au avut loc incidente neplăcute.

Dacă la nivel organizatoric totul a decurs foarte bine, la nivelul performanțelor sportivilor, nu am stat chiar atât de bine, România obținând doar trei medalii (una de aur prin Emil Imre la short track 1000 m și două de argint câștigate de același Emil Imre la short track 500 m și Dorottya Buzaș la biatlon, 6 km sprint) și clasându-se pe locul 8, locul întâi fiind obținut de Rusia cu 22 de medalii, 11 de aur, 7 de argint și 4 de bronz.

În clasamentul final neoficial pe medalii, Rusia (11-7-4) a fost urmată de Germania 6-7-3, Franța 4-3-5, Slovenia 3-3-4, Austria 2-4-6, Italia 2-4-2, Norvegia 2-2-2, ROMÂNIA 1-2-0, Polonia 1-1-2, Ucraina 1-1-1, Elveția 1-0-3, Finlanda 1-0-1, Cehia 1-0-0, Marea Britanie 0-1-0, Letonia 0-1-0, Belarus 0-0-1, Estonia 0-0-1, Olanda 0-0-1.

Un număr de 18 din cele 45 de țări participante au reușit să cucerească medalii la FOTE 2013.
Ceremonia de închidere a celei de-a 11-a ediții de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) a avut loc vineri, la Medal Plaza, în Poiana Brașov, prilej cu care a fost coborât drapelul olimpic de pe catarg și a fost stinsă flacăra olimpică.

Ceremonia s-a terminat cu un foc de artificii, la care au asistat în afară de sportivi, antrenori, oficiali și jurnaliști, numeroși turiști aflați la Poiana Brașov.

Așadar, după această competiție România s-a ales cu o infrastructură foarte importantă care va putea fi folosită și pe viitor pentru organizarea altor competiții, dar și cu faptul că țara noastră s-a făcut cunoscută în mod pozitiv în întreagul continent.

Să sperăm că pe viitor vor mai avea loc și alte evenimente și competiții, poate de anvergură și mai mare, care să facă cinste României!

Felicitări organizatorilor și tuturor celor care s-au ocupat de buna desfășurare a FOTE 2013 Brașov, România!

Advertisements