Image

Ingrediente:

  • 10-12 ardei grași, de o mărime medie (7-8 cm lungime)
  • 700 de grame de carne tocată (1/2 de porc, 1/2 de vită, se poate chiar și de pui sau curan)
  • 1-2 cepe
  • 1/2 de pahar de orez (75-80 ml) cu bobul rotund
  • 1/2 de legatură de mărar
  • 1/2 de legatură de pătrunjel
  • 1 linguriță rasă de piper măcinat
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță paprika dulce sau iute (opțional – se pune pentru culoare și aromă)
  • opțional: 1 ou întreg sau doar 1 gălbenuș de ou, dar se poate și fără
  • 3 frunze de dafin
  • sos: 250 de ml de bulion de roșii concentrat, 3 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de făină, frunză de dafin, sare, piper, zahăr

Mod de preparare:

ardei pt umplut

Înainte de toate, ardeilor li se scoate cotorul cu semințe, se curăță pe cât posibil și de nervurile din interior și se spală bine, lăsându-se apoi la scurs cu deschizătura în jos.

Carnea tocată se pune într-un castron.

preparare ardei umpluti 1

Se toacă ceapa mărunt şi se adăugă peste carne, se adăugă şi orezul, sarea, piperul, paprika, verdeţurile tocate (nu neglijaţi verdeţurile, vor aduce prospeţime acestui fel de mâncare de vară) şi, dacă hotărâți să folosiţi, oul întreg sau gălbenuşul (oul are un rol în a lega compoziţia de carne şi orez, dar o va şi întări puţin, dacă doriţi o compoziţie mai moale folosiţi doar gălbenuşul sau nu puneţi ou deloc).

preparare ardei umpluti 2

Se amestecă toate foarte bine, până la obținerea unei compoziții omogene.

preparare ardei umpluti 3

Compoziţia de carne şi orez se îndeasă în ardeii umpluţi, fără a-i umple însă complet (ţineţi cont că orezul se va mai umfla la fierbere).

preparare ardei umpluti 4

Se aranjează ardeii într-o oală potrivită, cu deschizătură în sus. Separat, se dă în clocot cam 1 litru şi jumate de apă. Când apa clocoteşte, se toarnă cu grijă deasupra ardeilor din oală, să fie apă doar atât cât să acopere ardeii. Se mai presară un strop de sare, se adaugă foile de dafin şi se pune oala pe foc.

preparare ardei umpluti 5

Pentru a ține ardeii la loc fix sub apa care fierbe, se poate așeza deasupa o farfurioară.

preparare ardei umpluti 6

Se fierb ardeii la foc potrivit spre mic timp de 1 oră – 1 oră jumate, suficient să se gătească şi carnea şi să fie fiert şi orezul.

ardei umpluti preparare

Unele variante recomandă fierberea ardeilor direct în sosul tomat pentru că sunt mai uşor de păstrat şi reîncălzit în propria “supă” în care au fiert, iar ardeii umpluţi sunt una din mâncărurile pe care e foarte indicat să le prepari într-o cantitate mare şi să le păstrezi la frigider pentru a doua sau chiar a treia zi. De asemenea, şi aspectul e mai plăcut, se pot aranja mai frumos pe farfurie, aşa încât e mai bine să se facă sosul separat.

Pentru sos, într-o crăticioară încingeți uleiul de măsline şi adăugați făină. Amestecați rapid pentru ca uleiul să se înglobeze în făină, fără să se rumenească. Imediat turnați deasupra, puţin câte puţin şi amestecând continuu,  250 de ml din supa în care au fiert ardeii, fierbinte. Va clocoti şi se va îngroşa imediat. Adăugați bulionul (e bine să se folosească unul foarte concentrat) şi amestecați foarte bine, apoi adăugați şi frunza de dafin. Se fierbe sosul 4-5 minute pe foc mic, apoi se potriveşte gustul cu sare, piper şi zahăr (cam 2 linguriţe de zahăr, atât cât să echilibreze aciditatea roşiilor).

Pe farfurie se aşează ardeii umpluţi calzi şi se stropesc cu sosul fierbinte.

ardei umpluti 2, reteta de ardei umpluti cu carne

Poftă bună!