Image

Intersecția “Șapte Străzi” din Cluj-Napoca este intersecția cu cel mai mare numar de străzi din Europa: Gruia, Cetății, Carpați, Mecanicilor, Crișan, Emil Racoviță, respectiv Romulus Vuia.

Aceasta se află în carterul Gruia, cartier situat deasupra dealului care adăpostește fortificația Cetățuia (în maghiară Fellegvár). Gruia este un cartier mai vechi al municipilui Cluj-Napoca, existent și înainte de cel de al II-lea Război Mondial.

Particularități ale Cartierului Gruia

În timpul ocupației maghiare, când toate străzile din Cluj au primit denumire maghiară cea mai de nord a primit denumirea Kővári Lászlό, denumire păstrată până în prezent sub aceași formă.

Actuala stradă Mecanicilor purta denumirea de Aventuroasa pentru că cimitirul de pe această stradaă a fost administrat de compania mortuara Kalandos care în maghiară înseamnă ”Aventura” și pe vremea romanizării s-au tradus greșit foarte multe denumiri). Ulterior, străzii i s-a dat denumirea de Mecanicilor datorită apropieri cartierului de gara Cluj și pentru că majoritatea locuitorilor lucrau la gară.

Strada Mașiniștilor, actualmente strada Romulus Vuia (fondatorul Muzeului Satului de pe Strada Tăietura Turcului are dedicată denumirea tot datorită apropiere de gară (mașinist – persoană care conduce sau supraveghează un vehicul sau un motor; mecanic).

Strada Emil Rocoviță (fosta Elisabeta în timpul ocupației maghiare) își are numele de la casa memorială Emil Racoviță (spolog și botanist), aflată la baza străzi.

Cartierul are o strada dedicată și zilei de 11 Octombrie. În 11 Octombrie 1944 Clujul era eliberat de sub trupele de ocupație din Cel de al II-lea Război Mondial.

În zonă se află obiective ca Turnul de Parașutism, Stadionul clubului de fotbal CFR Cluj, Hotelul Belvedere (care a purtat și denumirea de Hotel Transilvania pentru o scurtă perioadă de timp) și rămășițele fortificației Cetățuia (1715-1735).

Advertisements