Herghelia de la Sâmbăta de Jos

Istoric:
• 1874: a fost fondată herghelia de la Sâmbăta de Jos, iar caii din rasa Lipiţan provin de la Herghelia Lipiţa din Slovenia, unde procesul de selecţie pentru această rasă a început încă din 1580;
• 1913: în preajma izbucnirii războiului mondial, herghelia Sâmbăta de Jos a fost mutată definitiv, cu întregul efectiv (322 capete) la Babolna în Ungaria;
• 1920: Statul Român reînfiinţează Herghelia Sâmbăta de Jos, ca herghelie naţională cu 3 armăsari pepinieri şi 22 de iepe mamă;
• În perioada 1990 – 2002 a făcut parte din fostele Cai de Rasă R.A. şi S.N. Cai de Rasă S.A.;
• Noiembrie 2002, herghelia trece în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor. În cadrul complexului se află „Castelul Brukenthal“, edificiu declarat monument de arhitectură şi face parte din patrimonial naţional. Castelul a fost construit în perioada anilor 1750-1760 de către clacaşii contelui Brukenthal, fratele lui Samuel Brukenthal – fondatorul Muzeului din Sibiu.

Rase si efective:
Rasa Lipiţan
La Sâmbăta de Jos, una din cele mai importante herghelii de cai Lipiţani din lume, se cresc 7 linii de sânge care poartă numele armăsarilor care au stat la baza formării actualelor efective –Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy-Capriola, Tulipan.
Lipitanul este un cal cu o conformaţie armonioasă şi elegantă. Este un cal blând, docil şi supus, cu temperament vioi. Datorită eleganţei sale şi a temperamentului, Lipiţanul este principala rasă care se utilizează la marile şcoli de dresaj academic din lume.
Efective: armăsari pepinieri, iepe mamă, tineret în creştere, armăsari de montă publică, sport şi agrement.

Program şi preţuri
Herghelia poate fi vizitată de luni până vineri. Programul este 10 – 17 în lunile mai – septembrie şi 10 – 16 în lunile octombrie – aprilie.
Biletul de intrare costă 9 lei pentru adulţi şi 4,5 lei pentru copiii până la 14 ani. Pentru doar 1 leu în plus te poţi plimba câteva minute cu trăsura pe hipodrom.

Turul hergheliei se face cu un ghid. Se vor vizita: hipodromul, secţia armăsarilor de reproducţie, secţia de dresaj, expoziţia de fotografii şi sala de harnasamente. Plimbarea cu trăsura se face în herghelie şi pe hipodrom. Dacă s-a aşternut zăpada, plimbarea se face cu sania.
Cursuri de călărie
La Sâmbăta de Jos poţi participa la un curs de călărie sau unul de condus trăsura. Poţi să ieşi cu caii în natură. Pentru grupuri se poate organiza un spectacol ecvestru. Toate cu rezervări prealabile.

Iar dacă ajungeţi acolo, nu uitaţi câteva cuburi de zahăr. Acestea le vor face o mare bucurie cailor. Oferiţi-le cubul pe palma întinsă, iar calul o să ştie ce are de făcut.

Date de contact:
Adresa: Strada Principală Nr. 45, Com. Voila, Jud. Braşov
Şef ocol: Drăgan Cosmin
Telefon: 0268.517.686; 0372.701.756
Fax: 0268.517.686
e-mail: herghelie@brasov.rosilva.ro

Advertisements