Image

Într-o superbă duminică de la începutul lui noiembrie ne-am gândit să nu ratăm o aşa vreme şi ne-am îndreptat spre Râşnov pentru a vizita cetatea din oraş şi pentru a ne plimba un pic si prin Promenada Sissi, un superb parc de care foarte puţini turişti ştiu.

Astfel, puţin după ora prânzului ne-am urcat în maşină şi am plecat, având destinaţia Râşnov. Acest oraş se află la doar 20 km de Braşov, 180 de km de Bucureşti pe DN1, ruta Bucureşti-Ploieşti-Predeal-Braşov-Râşnov sau 240 prin Piteşti şi culoarul Bran-Rucăr.

Ajunşi la poalele dealului unde se află cetatea, am lăsat maşina în parcarea foarte frumos amenajată şi am început să urcăm. Nu este mult de urcat, maxim 10 minute, mers lejer, iar părerea mea este că merită această plimbare mai ales acum, toamna când peisajele sunt superbe. O alternativă urcatului pe jos o oferă administratorii cetăţii, şi anume un titi-car pentru care trebuie să plăteşti 4 lei pentru un drum dus-întors. Persoanele cu dizabilităţi, veteranii de război şi copiii sub 3 ani au gratuite.

După aproximativ 10 minute de plimbare prin pădurea multicoloră am ajuns la cetate. Programul de vizitare primăvara şi vara este de luni până duminică între 9:00 şi 19:00, iar toamna şi iarna între 9:00 şi 17:00. Preţul întreg al biletului este de 10 lei, pentru elevi, studenţi şi copii este de 5 lei, iar copiii sub 3 ani au gratuitate.

Cetatea Râşnov, construită în secolele XIII-XIV, cu scopul de se apăra împotriva atacurilor tătarilor, este o cetate ţărănească veche, ce se afla în oraşul Râşnov, din judeţul Braşov. Denumirea de Râşnov are la baza cuvântul „roz” care înseamnă trandafir, atât în limba latină, cât şi în limbile germană şi slavă, trandafirul fiind ales ca emblemă a oraşului, în epoca medievală. Aici au fost turnate mai multe cadre ale filmului Nemuritorii (1974), în regia lui Sergiu Nicolaescu, fiind una dintre cele mai bine păstrate cetăţi ţărăneşti din Transilvania. Cetatea este cel mai frumos loc medieval, ce datează din timpul voievodului Mihai Viteazu. Cetatea Râşnov s-a numit “Cetate Ţărănească” deoarece principala ocupaţie a constructorilor era agricultura. Documentar, denumirea Râşnovului, apare pentru prima dată în anul 1331 sub forma romano-slavă de Rosnou, iar ulterior sub formele de Rosnow, Rasnow, Rosinov, Rosarum (1388). Complexul cetăţii ţărăneşti a Râşnovului cuprinde două curţi: una interioară, înconjurată de zidurile şi turnurile cetăţii şi una exterioară, în faţa zidului estic al cetăţii, ce este mărginită de un zid fortificat şi dotat cu un turn pătrat denumit „turnul vechi”. Din trei părţi, sud, nord şi vest, zidurile sunt mărginite de pante abrupte de circa 150 de metri înălţime. Cea mai interesantă legendă a Cetăţii Râşnovului este legată de fântâna din incinta cetăţii, adâncă de 146 de metri, construită de doi prizonieri turci între ani 1623-1640, în decurs de 17 ani, cu condiţia că vor fi lăsaţi să plece în caz că vor reuşi să termine fântâna. În realitate, lipsa apei a constituit motivul apariţiei fântânii, deoarece prin această fântână locuitorii nu au mai fost obligaţi să se alimenteze cu apă din afară, putând face faţă năvălitorilor. Important este faptul că cetatea a „găzduit” în anul 1600 trupele lui Mihai Viteazu, după înfrângerea de la Miraslău.
(Sursa: http://www.descopera.net/cetatea-rasnov.html)

După ce am mers prin toate colţurile cetăţii (unde s-a putut, pentru că e bine de ştiut că un zid al cetăţii încă este închis pentru reabilitare) am coborât şi am mers la o plimbare în Promenada Sissi. Aceasta se află în capătul străzii Teiului, dar dacă vă rătăciţi puteţi să întrebaţi localnicii care cu multă căldură vă vor explica şi ghida.
În 1879, lângă Livada Preotului, în apropierea cazărmii regimentului de cavalerie, s-a construit o şcoală de înot şi a fost amenajată o promenadă denumita “Elisabeta” (Elisabethenpromenade), în cinstea împărătesei Elisabeta (Sisi) a Austro-Ungariei, de către colonelul de cavalerie Johann von Kaunz, ofiţer al unităţii militare imperiale de cavalerie din Râşnov. Parcul a fost reamenajat în acest an. (Sursa: http://www.asociatiarosenauturism.ro/parcul-promenada-sissi.html)

Pentru a vă face o idee puteţi sa vă uitaţi aici http://www.facebook.com/media/set/?set=a.136487996496064.74295.118878501590347&type=1 la ultimele 18 poze, dar cel mai bine ar fi sa mergeţi să vedeţi şi voi aceste locuri frumoase ale României.

Advertisements